cover Šapo - Matka

Šapo – Matka

Divadelný súbor ŠAPO, Liptovský Mikuláš-Ploštín

divadelné predstavenie víťazov celoštátnej súťaže divadla dospelých Belopotockého Mikuláš 2021 – tradičné divadlo – vhodné od 15 rokov

Divadlo Ticho a spol.
vstup voľný

11. 3. 2023 • 14:00 – 15:00

Garantka programu: Lucia Hromníková

Autor: J. G. Tajovský

Réžia, dramaturgia, scénografia: Mária Grajciarová

Dramatizácia, úprava: Michal Tomasy

Svetelná a zvuková technika: Jozef Košík, Anna Žuffová

V roku osláv 100. výročia vzniku ochotníckeho divadla v Ploštíne sa súbor rozhodol siahnuť po slovenskej klasike, ktorá by bola dôstojnou súčasťou slávnostného programu. Tvorivou spoluprácou režisérky súboru a mladého profesionálneho umelca, Michala Tomasyho vzniklo zaujímavé dielko, ktoré má  ambíciu osloviť súčasného diváka. Ukázať mu slovenskú divadelnú klasiku v novom šate, poukázať na problémy, ktoré trápili našich predkov, ťažkú pozíciu ženy a obetavosť matky. Je to len minulosť? Na ktorom mieste sú v súčasnosti majetky? Ako žijú dnešné matky, samoživiteľky? Zamýšľame sa niekedy nad odkazmi našich predkov? … Možno tieto otázky chceli tvorcovia navodiť súčasnému divákovi.

Obsadenie:

Juraj Španko (ĎURO BOHÁČ, starý mládenec), Ján Čupka (ĎURO BOHÁČ starší), Mária Grajciarová (ZUZA HOLÚBKOVÁ, vdova), Soňa Čupková (ZUZA HOLÚBKOVÁ staršia), Jana Sontelecan (ANIČKA, jej dcéra), Marek Nemec (JANKO KOREŇ, mládenec)