Projekcia najúspešnejších detských amatérskych filmov

9. 4. 2022 (sobota) o 15:00, Kino Lumière
kapacita kinosály je obmedzená na 44 miest

Jazz

Bosáci, Košice

Krátka animovaná rozprávka o starom džezmenovi a jeho stratenom saxofóne.

Život podľa mačky

Patrik Hallo, Lukáš Zeleňák, Nitra

Dokument o živote mačky vznikol na základe vlastného trpezlivého pozorovania na rodinnej chalupe. Má všetko, čo má dobrý prírodopisný film mať: Dôsledný zber materiálu, fundovaný komentár, a tiež príbeh a vtip. Je ako stvorený pre využitie na hodinách biológie alebo na prírodopisnom krúžku.

Cez encyklopédiu

Nataša Strelová, Spišské Tomášovce

Zranená a uviaznutá doma. Čo robiť? Knihy sú na prvý pohľad nezáživné, ak im však dáš šancu, ich kúzlo ťa vtiahne do sveta plného fascinujúcich informácií.

Legenda o Inmarise

Orange Flamingos, Komárno
Gymnázium Ľ. J. Šuleka v Komárne

V meste Komárno žije zvláštna rodina Harlowovcov, ktorá je známa svojimi neposlušnými deťmi. Sú neobyčajné nielen svojimi menami, ale aj nadaním, ktoré bolo doposiaľ ukryté. Ale tento rok sa všetko zmení.

Tri zlaté ruže

ANIMOsCool
Gemerské osvetové stredisko Rožňava

Námetom animovaného filmu, ktorý vznikol na 7. ročníku letnej školy animácie ANIMOsCool v Rožňave, je legenda o vzniku mesta Rožňava. Spracovaná je v pôsobivom výtvarnom štýle, ktorý čerpá inšpiráciu z techniky modrotlače.

Deň 67

Maroš Hrehuš, Nová Dubnica
SZUŠ Nová Dubnica

Ako využiť pandémiu vo svoj prospech? Krátky film o dospievaní teenegera v samostaného mladého muža.

Alchymista – asteroid

Matúš Zajac, Košice

Príbeh stredovekého alchymistu, ktorého na ceste za hvezdárskym objavom sprevádza obrovská smola.

Sliepky

Martina Kukučková, Nitra

Hravý experimentálny film je inšpirovaný pozoruhodnou anatómiou sliepok, kolená ktorých sú otočené do opačnej strany ako tie ľudské. Ich pohyb je napodobnený pomocou jednoduchého split-screen triku. Komické vyznenie filmu posilňujú slepačie ruchy.

Plný žalúdok

Ingrid Lányiová, Bratislava
SŠUPAT, Bratislava

Nasýtiť hladné krky vo voľnej prírode je poriadna fuška. Jednoduchý príbeh o vtáčikovi na love rozohráva celú škálu emócií. Zaujme ľahkosťou rozprávania a množstvom nápaditých detailov.

Strach

Rebeka Kovačócyová, Laura Pestún a Rebeka Kukuková, Cífer
ZUŠ v Cíferi

Kto sa bojí, nech nechodí do lesa. Čo sa stane, keď sa nebojácne dievča vyberie lesnou cestičkou domov? Možno nič – ak by to, že sa nebojí, bola skutočne pravda.

Nimral

Mária Dobrovodská, Bratislava
SŠUPAT Bratislava

Klasická bábková animácia inšpirovaná literárnou predlohou J. R. R. Tolkiena. Napriek veľkej dávke štylizácie figúr je realistický dojem z filmu umocnený scénografiou, vytvorenou na 3D tlačiarni.

Nikdy nie je dosť

Tomáš Bucher, Košice

Hypnotická žiara obrazoviek sprevádza najmladšiu generáciu od útleho detstva, uspáva ju, vychováva. Dokážu sa od nej mladí ľudia ešte odtrhnúť a oslobodiť alebo je už neskoro?

Projekcia najúspešnejších amatérskych filmov

9. 4. 2022 (sobota) o 17:00, Kino Lumière
kapacita kinosály je obmedzená na 44 miest

Zlodeji koní

Jakub Chochula a Ján Feckanič, Nitra

Statok zahalila noc, čo obávaným zlodejom koní prinieslo jedinečnú príležitosť prísť si po lup. Film prináša napätie a akciu v duchu najlepších tradícií kriminálnych thrillerov, avšak v miniatúrnej mierke hračkárskych figúrok.

Bzukot mesta

Maximilián Mravčák, Bratislava
SŠUPAT, Bratislava

Pútavý a výtvarne pôsobivý dokument o živote včiel a fenoméne mestského včelárstva.

Kamil Hoffmann – Nektár/Slová

Adam Mogyorosi, Martin

Hudobný dvojvideoklip k piesňam talentovaného speváka Kamila Hoffmanna z mimoriadne úspešnej česko-slovenskej trapovej „stajne“ Milion+. Klip čerpá vizuálnu inšpiráciu z popových videí 80. rokov.

Príbeh Pankráca Brezáka

Matej Mikloš, Trenčín
ŠUP Trenčín

V mysli sa často vraciame k spomienkam na detstvo. Pred očami sa nám vynoria krásne zážitky, ale aj tie, na ktoré by sme radšej zabudli. Pána Pankráca spomienky pútajú k starej stodole, kde kedysi dávno vyslovil želanie, ktoré ho prenasleduje celý život.

Marinka

Ľubor Patsch, Liptovský Hrádok

Fascinujúci dokumentárny portrét Márie Mezovskej, nositeľky tradícií a nesmierne činorodej osobnosti z Liptovskej Tepličky, hovorí o nezlomnej ženskej sile a ľudovej tvorivosti v jej najúprimnejších podobách.

1 + 1 = 1

Sofia Čepková, Košice

Animovaný film o bábike Barbie, popkultúrnom fenoméne a ideáli krásy niekoľkých generácií dievčat. V tomto filme však Barbie naráža na svoje emočné dno a mení sa na nepoznanie.

Rodi

Tomáš Bednárik, Stropkov

Portrét mladého Kurda, ktorý na Slovensku našiel nový domov, priblížuje dianie v jeho rodnej Sýrii, kde zajtrajšok nie je istý a strach z budúcnosti je emócia, ktorú v sebe nosí takmer každý. Film zároveň otvára tému nových menšín a prispieva k scitlivovaniu voči téme prisťahovalectva.

Gloom – Hollow

Tomáš Telepák, Prešov

Keď vstúpiš do dverí k zrkadleniu, nájdeš samého seba. Videoklip s ponurou, gotickou atmosférou sprevádza pieseň od sabinovskej metalovej skupiny Gloom z ich najnovšieho

Ulička

Pierre Fabo, Sereď

Krátkometrážny film z obdobia vojnového Slovenského štátu opisuje lásku a puto medzi židovským dievčaťom Ester a kresťanským chlapcom Johanom. Ester spolu s jej rodinou čelí hrozbe deportácie, no odvážny chlapec je ochotný pre jej záchranu urobiť čokoľvek.