59. ročník Výtvarného spektra, celoštátnej postupovej súťaže neprofesionálneho umenia, do ktorej sa v roku 2021 zapojilo vyše tisíc výtvarníkov, sa vyznačuje širokým tematickým prístupom autorov k súčasnej neľahkej dobe, ktorú možno označiť za výrazne zaujímavú, avšak desivú.

Výber diel na festivale TVORBA 2021 v Dome umenia podliehal náročnému hodnoteniu poroty v celoštátnom kole v Leviciach, vystavil sa v levickej synagóge a na Levickom hrade. Následne  v súlade so zámermi Národného osvetového centra dostať umenie do celej krajiny putoval na východ Slovenska do nezávislého umeleckého priestoru NERV v Humennom a nakoniec sa presunul do hlavného mesta.

Vo finálnej kolekcii poznačenej pandémiou sa dá postrehnúť istá potreba izolácie tvorcu od temnej súčasnosti, keď sa venuje svojmu najbližšiemu okoliu, iluzívnym úvahám, tvoreniu „bublín“, do ktorých sa človek uzatvára, vytvára si psychologickú pomyselnú hradbu „bezpečného prostredia“ v kontraste s nebývalými spoločenskými udalosťami, kde autor hľadá odpoveď na otázku, ako sa zachovať.

Výtvarné spektrum je celoštátna postupová súťaž neprofesionálneho výtvarného umenia, v roku 2022 sa koná jej 59. ročník. Každý rok sa môže pochváliť stovkami zapojených autorov z celého Slovenska, ktorí prechádzajú regionálnymi a krajskými kolami až po celoštátne kolo, kde sú pod dohľadom erudovanej poroty selektované tie najsúčasnejšie výtvarné trendy. Novinkou od roku 2022 je prezentácia autorskej výstavy vo výstavných priestoroch Národného osvetového centra v Dome umenia v Bratislave, ktoré ponúka exkluzívne profesionálne priestory na prezentáciu tvorby výhercu hlavnej ceny.

Zoznam vystavených autoriek a autorov:

Anna Mojžišová, Adam Hrehor, Lucia Balogová, Jakub Berík, Cyril Vihonský, Noémi Lukács, Miloš Mozdík, Andrej Gaži, Tereza Boldizsárová, Hana Vorobelová, Natália Laurečíková, Dorota Podoláková, Réka Lukács, Vanessa Jarošová, Emese Tóth, Margaréta Majáková, Andrej Mruz, Ondrej Miško, Ladislav Rybársky, Renáta Kačová, Verner Scheibenreif, Miroslav Kotora, Kamila Gejdošová, Marianna Ambrušová, Milan Bandurčin, Veronika Jurčáková, Juraj Brenišin, Peter Mokrý, Pavel Števčík, Ján Balaj, Agneša Vavrinová, Lucia Čertíkova, Norbert Chudík, Rozália Bokros, Verner Scheibenreif, Jaroslav Svetlík, Ján Nedorost, Milan Bocko, Edita Rihariová, Karol Matejka, Andrea Jármayová,  Pavol Roško, Miroslava Uhliarová, Kamila Kudláčková, Barbora Kočišová, Michal Morde, Eva Pokorná