Výber ocenených filmov detských a mládežníckych autorov a autoriek

57 minút

Life for School

animovaný film, II. veková skupina
Nataša Strelová
Spišské Tomášovce
2 minúty

Autorka nás formou animovaného videoklipu vťahuje do prostredia školy a vnútorného sveta študentky, ktorá sa vyrovnáva s tlakom toho, aby bola čo najlepšia. Ocitá sa vo väzení každodenného dosahovania výsledkov a iný život ostáva len snom.

Matematika

animovaný film, I. veková skupina
kolektív workshopu ANIMOsCool
Gemerské osvetové stredisko, Rožňava
3 minúty

Hodina matematiky, počas ktorej dôjde na všetko okrem počtov. Kolektívny film účastníkov a účastníčok 8. ročníka letnej školy animácie spracúva skúsenosti detí z obdobia online vyučovania s presným observačným humorom a mnohorakosťou výtvarných štýlov.

Kyberšikana

dokumentárny film a publicistika, I. veková skupina
kolektív žiakov OAMT
ZUŠ, Rimavská Sobota
7 minút 

Reportáž o pálčivom probléme kyberšikanovania, ktorý v pandemických rokoch nabral na sile, prináša pohľady rovesníkov, odborníčky aj verejnosti.

Umelci v kutici

experiment a videoklip, I. veková skupina
kolektív ZUŠ, Ľubica
ZUŠ, Ľubica
2 minúty

V miniatúrnych diorámach a krátkych rapových slohách, inšpirovaných životom a dielom známych svetových umelcov a umelkýň, spoznávame Fridu Kahlo, Pabla Picassa, Leonarda da Vinci, Reného Magritta a Andyho Warhola.

Domáce (m)učenie

animovaný film, II. veková skupina
Ema Kraščeničová
SŠUPAT, Bratislava
7 minút

Ľahké, bezprostredné a humorné rozprávanie o úskaliach dištančného vzdelávania, postavené na prenikavom pozorovaní a osobnej skúsenosti. Autorka vo filme rozvíja svoj hravý výtvarný rukopis.

Hlava v oblakoch

animovaný film, II. veková skupina
Janka Pétková
SŠUPAT, Bratislava
4 minúty

Čo znamená mať hlavu v oblakoch? V kreslenom animovanom filme autorka cez jednoduchý príbeh chlapca strateného na ulici konfrontuje pohľad dospelých a pohľad detí. Film o tom, ako je láska, hravosť a zvedavosť stratená v oblakoch našej nevšímavosti.

Plastiformis

animovaný film, II. veková kategória
Samuel Ščerbák
SŠUP filmová, Košice
4 minúty

Na smetisku sa narodí záhadný malý tvor. Z plastu povstal, na plast všetko premieňa. Ostane na svete ešte vôbec nejaký život? Autor vytvára pútavý vizuálny svet a nápadito pracuje s animáciou rôznych materiálov.

Kolobeh

animovaný film, II. veková kategória
Veronika Valentová
SŠUPAT, Bratislava
4 minúty

Ocitáme sa vo svete božstiev a sledujeme, ako sa s nami hrajú na boj dobra so zlom. Zdá sa však, že nie sme jediní, kto podlieha hrám mocných. Film pôsobivo pracuje s dynamickými zmenami prostredí a charaktermi postáv.

Kým sa neminie…

animovaný film, II. veková kategória
Barbora Šustrová
ZUŠ SŠ, Letná, Poprad
4 minúty

Kreslená animácia jednoduchou bielou linkou na čiernom pozadí buduje metaforický priestor, v ktorom sa odohrávajú malé príbehy vzniku a zániku.

Výhra

hraný film, II. veková skupina
Samuel Kubina
SŠUPAT, Bratislava
11 minút

Film o zdanlivo monotónnom živote dôchodcu v malom meste. Na pozadí opakujúcich sa každodenných situácií autor vytvára obraz človeka, ktorý neúnavne hľadá svoj moment šťastia. Jednoducho a presne rozprávaný príbeh otvára otázku toho, kedy v živote vlastne prichádza výhra.

Silent Home

hraný film, II. veková kategória
Daniel Mokryš, Tomáš Vranovič
Radoľa
6 minút

Vrátiť sa po stratený mobil do tichého opusteného domu nemusí byť jednoduchá úloha. Film presvedčivo a citlivo buduje napätie v príbehu a strach v prežívaní hlavného hrdinu.

Nebuď sprostý, recykluj!

hraný film, II. veková skupina
Ateliéry Levanduľa
ZUŠ, Cífer
3 minúty

Film sa pohráva so žánrom ekologickej agitky. Príznačný je preň absurdný humor a nadhľad. Hlavná postava, oživená antropomorfná plechovka, prechádza strastiplnou cestou po tom, ako sa stala odpadom.

Výber ocenených filmov dospelých autorov a autoriek

77 minút

Cesta

dokumentárny film, III. veková skupina
Benjamín Schlesinger
Prešov
28 minút

Časť z rozpracovaného časozberného dokumentu o svojráznom šarišskom umelcovi Edmundovi Capákovi je v čomsi podobná svojmu protagonistovi – živelná, nepokojná a uhrančivá. Ťaží z úprimného záujmu, blízkosti a priateľstva medzi portrétujúcim a portrétovaným.

Zlodeji koní 2

animovaný film, III. veková skupina
Jakub Chochula, Ján Feckanič
Nitra
9 minút

Dvojica obávaných zlodejov koní je späť a aj keď to nemá ľahké, opäť to skúša. Aby mohli uskutočniť svoj nový dokonalý plán, musia najprv vymyslieť ako uniknúť z väzenia, do ktorého sa dostali po poslednej nevydarenej lúpeži.

Oravský parobek superhrdinom – Po stopách hrdinov SNP

dokumentárny film, III. veková skupina
Samuel Borsík
Zuberec
29 minút

Autor sa vydal po stopách Slovenského národného povstania a svoje kroky sa rozhodol zaznamenať. Cestopisný film o putovaní, priateľstvách a kráse drsnej horskej krajiny je svojskou poctou Slovensku a jeho hrdinom.

Klaun

experiment a videoklip, III. veková skupina
Jaro Ondo, Pavol Pilip, Jozef Ždiľa
Prešov
3 minúty

Normalita je vecou pohľadu. Metaforické rozprávanie o človeku, ktorý tvárou v tvár davu  prehodnocuje vlastnú identitu v strachu pred vylúčenosťou a nepochopením, zaujme vedomou hrou s diváckymi očakávaniami.

Projekt: Čierna ovca

hraný film, III. veková skupina
kolektív KEKS Production
Nitra
8 minút

Stretnutie spolužiakov po rokoch ako komediálna štúdia drobných klamstiev a póz, ktorými ľudia maskujú svoje zlyhania a vlastný život prezentujú v lichotivejšom svetle. Priznanie, s ktorým na stretnutie prichádza hlavný hrdina, kurz toho večera definitívne vykoľají.