Ozveny Cineama I.

Výber ocenených filmov detských a mládežníckych autorov a autoriek z celoštátnej súťaže amatérskej filmovej tvorby Cineama 2023

15. 3. 2024 • 09:00 – 10:00 • Kino Film Europe

Dramaturgia programu: Debora Pastirčáková, Pavel Smejkal

Alchymista – Lietanie

animovaný film, 3 min.

Matúš Zajac, Róbert Zajac

Košice

Krátky príbeh z animovanej série o činorodom stredovekom alchymistovi, ktorý sa tentoraz snaží pokoriť zákony fyziky a splniť si odvekú ľudskú túžbu lietať.

Paradiso

animovaný film, 2 min.

Barbora Brindžáková, Tamara Brindžáková

Košice

Večný príbeh o sklamaní v láske a novej nádeji v nezvyčajnom obsadení. Autorky hravo objavujú možnosti kombinovania techník a zručne pracujú s napätím.

Lilly a tajomný ostrov

animovaný film, 6 min.

Slavomíra Angela Synott

Bardejov

Aj keď sme každý iný, spoločne môžeme vytvoriť skvelý tím. Hoci si hlavná hrdinka neverí, iba ona dokáže zachrániť obyvateľov ostrova pred nebezpečenstvom.

(Ne)bojácna záchranárka

publicistika, 3 min.

Hanka Zubová

Bolešov

Dobrovoľníci každoročne pomáhajú žabám prekonať pri migrovaní nebezpečné autostrády. Čo robiť, keď niekto zápasí s odporom? Nezostáva iné, než zatnúť zuby.

Každá kvapka sa počíta

animovaný film, 2 min.

Hanka Zubová

Bolešov

Teplota v našich mestách každoročne stúpa a jednými z obetí sú stromy. Pritom stačí iba zopár kvapiek vody, ktoré vieme zachytiť, a stromom bude lepšie.

Fermiho paradox

animovaný film, 5 min.

Kolektív Detská filmová spoločnosť

Košice

Dialóg s mimozemskými civilizáciami odpovedá na otázku, prečo sa nám doposiaľ žiadna z nich nevyjavila. Fermiho paradox je týmto vyriešený.

Rejdová a jej kroje

publicistika, 12 min.

Vratko Varga

Dobšiná

Uchovávaniu a šitiu krojov v Rejdovej sa venuje niekoľko nadšencov. Tradičná odevná kultúra obce vďaka nim prežíva pre ďalšie generácie.

Zázračný cencúľ

animovaný film, 7 min.

Jakub Ďurčo

Košice

Kúzlom oživený Cencúľ je verným pomocníkom a napokon aj novým členom rodiny. Film o priateľstve a prijatí pobaví úspornou animáciou a suchým humorom.

Love Above

videoklip, 5 min.

Kolektív AMT SZUŠ ARS STUDIO

Nitra

Poetický animovaný videoklip k piesni Niny Kohout Love Above je jemnou hrou tieňov, v ktorej sa zo spleti rúk a masiek vynárajú ľudské tváre. Film je o hľadaní odvahy prejaviť skutočné city a blízkosť.

Život naplno

publicistika, 5 min.

Dominika Čarnogurská

Spišská Belá

Študentský film, ktorého zadaním bol portrét osoby, sleduje protagonistku pri množstve jej aktivít, vystihujúc jej nezlomnosť a životnú energiu.