Ozveny Cineama II.

Výber ocenených filmov z celoštátnej súťaže amatérskej filmovej tvorby Cineama 2023

16. 3. 2024 • 18:00 – 19:30 • Kino Film Europe

Dramaturgia programu: Debora Pastirčáková, Pavel Smejkal

Kozliatka

animovaný film, 4 min.

Radovan Halička

ŠUP, Košice

Aktualizácia tradičnej rozprávky o vlkovi a kozliatkach so surrealistickým nádychom voľne kombinuje bábkovú a kreslenú animáciu.

Etterna: Angel

videoklip, 4 min.

Milan Remiaš, Sabína Šenkárová

Veľká Lomnica, Zuberec

Animovaný videoklip v štýle pixel-art videohier rozpráva príbeh chlapca, ktorý je v očiach svojho otca nepoškvrneným anjelikom. Pravda je však iná. Chlapca vábi svet tvrdej metalovej hudby a anarchie navzdory otcovým očakávaniam.

Rybár

hraný film, 9 min.

Marek Tomajka

SŠUP filmová, Košice

V postapokalyptickej krajine dôjde k nehode s jediným svedkom. Jeho verzia príbehu sa v miestnom kmeni prenáša z generácie na generáciu. Aká je však pravda?

Unknown Consciousness: Intervaly

videoklip, 5 min.

Kapitol Collective

Bratislava

Autorský hudobný videoklip poukazuje na potenciálnu hrozbu digitalizácie sveta a stratu kontroly človeka nad sebou samým. Kamera kĺže temným priestorom schátraného zámku a spolu s atmosférickým trapom tvoria obraz apokalyptickej verzie reality.

Zbohom

hraný film, 6 min.

Máté Gerhát, Levente Németh

Veľký Meder, Veľké Blahovo

Pôsobivý historický film otvára bolestivú tému núteného povojnového vysídlenia Maďarov po skončení druhej svetovej vojny. Inšpirovaný je skutočným príbehom Anny Nagyovej, ktorá bola v roku 1947 ako malé dievča deportovaná spolu s rodinou na hranice Česka.

Samuel Sleziak: Vyprchá

videoklip, 6 min.

Adam Mogyorosi

Martin

Dve postavy v krajine a vo vzduchu predtucha neodvratného konca, pominuteľnosti lásky. Melancholický čiernobiely videoklip k piesni ružomberského speváka Samuela Sleziaka, ktorý hudbu vydáva aj pod pseudonymom Samotay.

Severní stezka Českem

dokumentárny film, 30 min.

Samuel Borsík

Zuberec

Po zdolaní Cesty hrdinov SNP sa „Oravský parobek“ opäť rozhodol zbaliť celý svoj život do batohu a vyraziť za ďalším dobrodružstvom – samozrejme, s kamerou a v spoločnosti očarujúcej štvornohej parťáčky. Severní stezka Českem sa tiahne od najzápadnejšieho cez najsevernejší až po najvýchodnejší bod Česka.